T.S. Chránič stromčekov ako jeden z 95.nápadov ako zlepšiť Bratislavu

Novinky No Comments
20628_912506255478812_1487923598481819782_n

Nápad vytvoriť chránič stromčekov vznikol asi pred tromi rokmi pri prechádzke so psom, ktorý má vo zvyku opakovane označiť “svoje stromy”, aby ostatní psi zo susedstva vedeli, kde je jeho teritórium.

Pre mladý strom je však tento zásah ohrozenie, nakoľko psia moč je agresívna tekutina, ktorá spôsobuje vysýchanie kôru stromu. Rovnako môže byť mladý strom poškodený počas kosenia strunovými krovinorezmi.

Prvotná myšlienka sa posilňovala ešte viac, keď mladé stromčeky v našom okolí neprežili a pomaly jeden za druhým mizli.

Niektorí správcovia parkov sa snažia narušeniu kôry predísť inštalovaním provizórnych krytov z pevného textilu alebo koberca. Tento materiál je absolútne vyhovujúci nakoľko sa pod ním drží vlhkosť, strom nedýcha a preto hnije.

Z tohto dôvodu bolo pre nás pri návrhu T.S. Chráničov dôležité dodržať  parametre 1.nenasiakavý a dostatočne pevný materiál / 2.konštrukcia, ktorou čiastočne preniká svetlo a vzduch / 3.estetické riešenie chrániča pre mestské parky a záhrady.

Navrhli sme tak T.S. Chránič z recyklovaných plastov, čím podporujeme taktiež EKO prístup pri výrobe. T.S. Chránič je vyrobený z čiastočne transparentného materiálu s niekoľkými rôzne veľkými otvormi, čím je zabezpečený dostatočný prienik svetla a priedušnosti. Chrániče plánujeme vyrábať v rôznych farbách, čo môže priniesť do našich mestských priestorov nápaditý detail.

Picture5

Toto riešenie sme aplikovali taktiež pre Bratislavu a jej nábrežie Dunaja, kde je mimoriadne častý výskyt psíkov, zároveň tu vznikajú nové rekreačné zóny a zelené plochy, pre ktoré je T.S. Chránič ideálne riešenie.

Sme súčasťou projektu OZ My sme mesto_95.nápadov ako zlepšiť Bratislavu. 

 

Viac o produkte v sekcii portfólio/T.S.Chrániče stromčekov The Tree Shield

 

 

 

 

Comments are closed.